неделя, 2 януари 2011 г.

КОЙ СЪЗДАДЕ ЗЛОТО????


Университетски професор задал следния въпрос на своите студенти:
- Всичко ли, което съществува, е създадено от Бога?
Студент смело отвърнал: – Да, създадено е от Бога.
- Значи Бог е създал всичко?
...- Да сър. – потвърдил отново студентът.
Професорът продължил:
- Ако Бог е създал всичко, значи Той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува, така че съгласно принципа, че нашите дела определят нашата същност Бог е зло.
Студентът притихнал след този отговор.
Професорът бил много доволен от себе си и се похвалил пред студентите, как още веднъж доказал, че вярата в Бога е абсолютен мит.
Още един студент вдигнал ръка с молба да зададе въпрос.
- Разбира се. – Самодоволно отвърнал професорът.
Студентът се изправил и попитал: – Професоре, а студът съществува ли?
- Що за въпрос, разбира се, че съществува! На теб никога ли не е било студено?
Студентите се засмели на въпроса на младежа. А той продължил:
- Всъщност в съотвествие със законите на физиката студ не съществува, това което ние възприемаме за студ, е всъщност отсъствие на топлина. Човек или предмет могат да бъдат изучени в съотвествие на това дали притежават или предават енергия. Абсолютната нула е аболютно отсъствие на топлина. Цялата материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студ не съществува, ние сме създали тази дума за да обозначим това, което чувстваме при отсъствието на топлина.
Студентът продължил: – Професоре, а тъмнина съществува ли?
- Да, съществува.
Студентът отвърнал: – Отново не сте прав, сър. Тъмнината също не съществува. В действителност това е отсъствието на светлина. Можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем чрез призмата на Нютон да разложим бялата светлина на отделните и цветове и да изучим дължината на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да се промъкне в тъмнината и да я просветли. Как може да се измери, колко е тъмно дадено пространство? Измерва се количеството светлина, нали така? Тъмнината е понятие измислено от хората, за да се опише отсъствието на светлина.
Накрая студентът попитал отново професора: – Сър, злото съществува ли?
Този път професорът отговорил доста по-неуверено:
- Разбира се, както вече казах виждаме го всеки ден, жестокостта между хората, множеството престъпления и насилие по света. Това са примери за съществуването на злото.
На което студентът отвърнал:
- Злото не съществува, сър, само по себе си, това е отсъствието на Бога. Прилича на студа и тъмнината – дума създадена от човека, да обозначи отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото – това не е вяра или любов, които съществуват както толпината и светлината. Злото – това е резултатът от отсъствието на божествената любов у човека. Прилича на студа, който се появява тогава, когато няма топлина, или тъмнината, настъпваща при отсъствието на светлина.

2 коментара:

  1. Това е въпрос още от сътворението - кой е създал злото? В това,че злото съществува,никой не се съмнява,за съжеление живеем в дуалистичен свят.Но за произхода му ,не може да се докаже просто и лесно ,как се е родило и оттам, как да се освобо...дим от него.Символично Библията посочва най-красивия и обичан от Бог ангел-луцифер,за негово начало,след като той се възгордял от собствената си значимост и пожелал да има власт като Бога-своя създател.Има и други обяснения,но човек трябва да бъде много извисен духовно ,за да разбере смисъла на символите. Свободния избор,който е даден на човека,му позволява да служи на Бог и ли на злото.Всички ние сме създадени от Бог и от нас зависи дали ще му служим ,изцяло отдадени -духом и телом или ще изберем пътя на собственото его,което ни поставя по значимост над Духовния ни Създател.По тази логика ,можем да предположим,че сме произлезли от маймуните,както се опитаха да ни заблудят в миналото.Аз мисля,че злото присъства във всеки човек,но от нас зависи какви права ще му дадем и как ще го превърнем в добро.Това е напълно възможно,ако сме винаги с Бог в съзнанието си,защото Бог е винаги с нас,но ние не винаги го приемаме и разбираме,затова и страдаме от злото.Истинската вяра в Бог не е ритуал или страхопочитание,това е процес на осъзнаване на Духовната ни природа и истинска любов и благодарност към нашия Отец,уважение и почит към ближния и към нас самите,като деца на Бога

    ОтговорИзтриване
  2. Ако нямаше зло как щяхме да разберем голямата сила на доброто, това е - едното без другото не може. Защото трябва да има предизвикателство и ние сами да направим своя избор, който избор зависи само от нас и Нашата духовната същност. А всъщност изборът на доброто е вярата в Бог, Любовта която движи света, красотата във всичко около нас.Така че дано всички изберем пътя нагоре, пътя на Светлината и да отворим сърцата си за да влезе Любовта.

    ОтговорИзтриване